N O L - V I /// b l o g

III /// ETT NYTT HISINGEN VÄXER FRAM - DEL 2


skrivet den 26 nov av Martin, klockan:17:49

Torslanda

I Torslanda är det framförallt i den nya stadsdelen Amhult som det händer. Förutom Norra Älvstranden kan jag inte komma på någon annan helt ny stadsdel i Göteborg. Här har det byggts i många år: villor, lägenheter, centrum, kulturhus, skola m m. Nu är det snart dags för etapp två med utbyggt centrum norrut mot Torslandakrysset. 

Minns när jag var liten och tittade på planen på Torslanda Flygplats som lades ned i slutet av 70-talet då Landvetter Flygplats stod färdig. Jag minns att jag tyckte det var en jättestor flygplats men i själva verket var den ju rätt liten. Sen bodde jag hos en kompis på Skeppstadsholmen vid vattnet och vi cyklade ofta på det övergivna flygfältet, lekte i bunkrar m m.

Det byggs också nytt i närheten i Lilleby, Björlanda, Hjuvik, gamla Torslanda m m, framför allt villor och en del förskolor o likn service.

Säterigatan

På en tomt där det tidigare låg en mack nära de trähus som gamla Lundby är känt för byggs det några flerfamiljshus. Inga mackar får ligga kvar nära bebyggelse längre. Jag tror bensinbolaget blivit utlovat mark vid moten mellan Lundbytunneln och Älvsborgsbron. Det låg tidigare en annan mack i Bräcke också, vid TA Video, som nu är borta. Under många år var platsen på Säterigatan övergiven och beboddes ibland av romer eller resande. 

Ett stenkast bort ligger Eriksbergs Köpcenter som är några år nu - med Coop Extra, Burger King, Expert, apotek, Systembolag, bank, frisör m m - och det sprillans nya Icakomplexet i Sannegården som också har Storkenbutik, Hemmabutik, konditori och apotek. Jämte Icahuset ska det byggas mer bostäder och service.

 

 


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed