N O L - V I /// b l o g

IV /// ETT NYTT HISINGEN VÄXER FRAM - DEL 3


skrivet den 03 dec av Martin, klockan:19:07

Backaplan

Backaplan ska göras om rejält, till en del av centrum. Många tycker nog att det varit dags i en herrans massa år nu, medan en och annan uppskattar känslan i en brokig stadsdel där planerarna legat lågt. Det har blommat upp allsköns loppmarknade, affärer och föreningslokaler. Sen finns här mycket "asfaltera mera". Jag hämtar uttrycket från spelet SimCity där menlösa ytor med asfalt kallas just så. På Hisingen finns det väldigt mycket av den varan.

Man börjar med området mellan Kvillebäcken och Gustav Dahlénsgatan där det kommer byggas tätt, ganska högt och stadslikt med mycket aktivitet i bottenplan (tänk Långgatorna). Här har det länge varit ruffigt så det förslår och från det att jag pryade på stadsbyggnadskontorets fillial här på 80-talet har jag tänkt på gamla snutserier. Det var mycket halvtrasiga hus, tveksamma individer i gathörnen, charmiga gamla åk och bensin- och ciggstanken låg tät. På deras kontor hade de heltäckningsmattor, neddragna persienner, gamla telefoner, skrivmaskiner och de som jobbade där hade mustasch, tjocka glasögon och tajta skjortor.

I sakta mak har man jämnat allt det gamla med marken, t ex second hand-butiken, Elonbutiken och flera hus med ljusskygga föreningar. Nu är det nästan bara den kombinerade macken / charkaffären / mobiltelefonbutiken kvar, som en sista utpost från en svunnen tid.

Huvudgatan ska bli långsam, vackrare och allmänt uppryckt. Cykelbanor ska korsa området som också kommer innehålla små parkinslag.

KF med flera verkar ha fastnat i ett ekorrhjul när det gäller butiksdelen av Backaplan, för det har pratats och pratats sedan 80-talet. Tanken är i a f nu att det ska bli ett nytt Coop Forum-hus norrut tillsammans med annan storskalig handel. I södra delen ska man bygga ut det befintliga området som idag innehåller små och medelstora butiker med mer av den varan, bl a i en stor galleria. Man pratar också Kulturhus, tågstation uppe vid Bohusbanan och bostäder. 

Man kommer en dag inte känna igen det Backaplan som för länge sen växte fram nästan utan nån slags plan. Med bilfirmor, B&W, utspridda småbutiker och asfalt, asfalt, asfalt.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed